Nieuws

Het programma

Klik op de flyer voor een vergroting.  Het Geluk van Lingewaard 2016

 


 

Rutger 'Floris' Hauer komt terug naar Doornenburg

160729 OG FlorisVanRosemondFoto: (Wikipedia)

DOORNENBURG - Internationaal topacteur Rutger Hauer komt terug naar Doornenburg om de Redoute Route te openen. Dat meldt de Doornenburger. Hauer brak door als acteur door zijn vertolking van Floris in de gelijknamige jeugdserie. Die speelde zich op en rond kasteel Doornenburg.

Hauer is op vrijdag 19 augustus in Doornenburg. Dat is tijdens het feestweekeinde. Dan wordt 1200 jaar Kasteel Doornenburg, 225 jaar schutterij Gijsbrecht van Aemstel en 100 jaar harmonie St. Caecilia gevierd.

De Redoute Route is een linie van torens die Nederland hielpen te overleven in het verleden. Bedoeling is die linie te laten herleven.

De 72-jarige Hauer woont beurtelings in Friesland en Los Angeles. Volgens een trotse organisator komt hij graag naar Doornenburg en is zijn komst ook al bevestigd door het management van de acteur.

160729 OG RutgerHauerFoto: ANP

Rutger Hauer speelde na Floris onder meer de hoofdrol in de hitfilm Turks Fruit en brak daarna ook door in de Verenigde Staten. Hij is tot nu toe de enige Nederlander die een Golden Globe won (beste mannelijke bijrol in Escape form Sobibor).

In Nederland kreeg hij twee Gouden Kalveren en een Rembrandt Award. In 2013 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor zijn 'uitzonderlijke acteerprestaties'.

Hauer speelde in tientallen films, waaronder Soldaat van Oranje, De Heineken Ontvoering, Batman Begins, Blade Runner, Buffy the Vampire Slayer en in het regiedebuut van George Clooney Confessions of a Dangerous Mind.

Omroep Gelderland d.d. 29-07-2016


Montmartre van Doornenburg krijgt steeds meer vorm!

Op zondag 21 augustus a.s. staat de Kerkstraat van Doornenburg in het teken van het Parijse Montmartre. Tientallen marktkramen staan op die dag vanaf 11.00 uur opgesteld in het kader van Het Geluk van Lingewaard.

Ook Kasteel De Doornenburg neemt deel aan de Montmartre. Op het kasteel zullen onder andere aanwezig zijn:

·         Een heer met leerbewerking

·         Een dame met naaiwerk

·         Boogschieten voor publiek

·         Een marktkraam vanuit het kasteel met informatie, leuke hebbedingetjes  

·         Een smid

·         Een tingieter en een houtbewerker 


Rutger Hauer terug in Doornenburg

160729 DG RutgerHauerANP Kippa

DOORNENBURG - Rutger Hauer komt op vrijdag 19 augustus naar Doornenburg om de Redoute Route te openen. Hauer was de hoofdrolspeler in de kinderserie Floris, die zich op en rond kasteel Doornenburg afspeelde.

De Redoute Route gaat langs elf wachttorens die door lokale verenigingen zijn gebouwd. Deze verbeelden bekende torens waar Nederlanders in het verleden hun leven aan te danken hebben. 

Feestweekend
De route is ontworpen in het kader van een groot feest dat 1200 jaar Kasteel Doornenburg, 225 jaar schutterij Gijsbrecht van Aemstel en 100 jaar harmonie St. Caecilia viert. De organisatie van het feestweekend was op zoek naar een bekende Nederlander om de route te openen.

Definitieve toezegging
Rutger Hauer stond hierbij met stip op één. De organisatie zegt dan ook bijzonder in haar sas te zijn met de definitieve toezegging. De komst van de beurtelings in Friesland en Los Angeles vertoevende filmster is ook bevestigd door zijn management. 

De Gelderlander, editie Betuwe d.d. 29-07-2016


Basisschool leerlingen tonen een levendige verbeelding in het nabouwen van wachttorens ofwel redoutes aan de Waal! 


In de periode juni  tot en met augustus vindt de vijfde editie van ‘Het Geluk van Lingewaard’ plaats met als thema ‘Sjans met de buren’. Een belangrijk onderdeel van deze editie is het project dat in het teken staat van de redoutes of wachttorens die in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) langs de rivieren stonden. 


Leerlingen van basisschool Het Drieluik, De Tichelaar, De Regenboog en de Doornick maakten tijdens dit project kennis met de roemruchte geschiedenis van de wachttorens uit de Tachtigjarige Oorlog, met aandacht voor de betekenis van het rivierwater voor de landsverdediging en het leven van de soldaten die de torens bewaakten. Vervolgens hebben de leerlingen gezien welke betekenis de torens en het achterliggende verhaal kunnen hebben voor deze tijd en welke rol het water daarin speelt. De workshops bestonden uit een onderdeel verhaal (inspirerende presentatie met excursie onder de bezielende leiding van Ferdinand van Hemmen) en een onderdeel verbeelding. Met spullen als papier, kleurenstiften, klei, zand, grind en hout bouwden de leerlingen ‘miniredoutes’ zoals zij zich voorstelden.
De expositie van Miniredoutes is een van de initiatieven van de vijfde editie van het Geluk van Lingewaard rondom het water en de Waal met als centraal thema ‘Sjans met de buren’. De maquettes zijn te zien van 19-21 augustus 2016 in het Ontmoetingscentrum in Doornenburg. Samen met de grote redoutes zijn zij onderdeel van Route redoute. Zondagmiddag 16 uur zal de winnaar bekend gemaakt worden. De winnende toren zal in brons vervaardigd worden door Marjo Wiltingh en in het najaar samen met het winnende team in het dorp Doornenburg geplaatst worden.
Voor meer informatie: 
neemt u contact op met Marjo Wiltingh (0651 – 58 73 68) of kijkt u op www.hetgelukvanlingewaard.nl.


De eerste redoute staat

160727 DG Redoute VP 700

 Route Redoute hoopt op het startschot van Rutger Hauer

De Route Redoute wordt steeds zichtbaarder in Doornenburg. In de tuin van de huisartsenpraktijk staat al een tijdje een grote houten toren, aan de Kerkstraat is er een in aanbouw en ook op het terrein van de Scouting wordt flink getimmerd.

Marc van Onna


Doornenburg

In totaal verrijzen de komende tijd elf uitkijktorens in het kasteeldorp. Die vormen samen een toeristische route. De opening is op 19 augustus, met veel klaroengeschal van de schutterij. Dat moment is tevens de aftrap van een groot feest rond het 1.200-jarig bestaan van het dorp, 100 jaar harmonie en 225 jaar schutterij.

Plaatselijk kunstenaar Marjo Wiltingh trekt de kar. Zij liet zich inspireren door streekhistoricus Ferdinand van Hemmen, die ijvert voor het weer zichtbaar maken van de torens uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog. Oranje-prinsen Maurits en Frederik Hendrik lieten ze bouwen langs de rivieren, opdat hun manschappen de Spaanse vijand tijdig zouden zien aankomen.

„De huidige torens blijven drie weken staan”, zegt Wiltingh.

Het initiatief hoort bij Het Geluk van Lingewaard. „Onder die vlag proberen we met kunst, theater en sport mensen met elkaar in contact te brengen. In dit geval is het thema Sjans met de buren.”

160727 DG Redoute Programma 350

Aan de Kerkstraat bloeit al iets op, vertelt bewoonster Mieke Leenders. „We delen lief en leed in onze buurtapp en daarin hebben we het ook gehad over redoutes. Onze mannen zijn inmiddels aan het bouwen geslagen.”

„Als het af is, koppelen we er verhalen aan”, zegt buurvrouw Nelly Verhoeven. „Bijvoorbeeld over de klompenmaker die hier zat.”

Het bouwwerk in de tuin is wel klaar. Kunstenaars Stefan Posthuma uit Gendt en Gerard Kessels uit Nijmegen hebben het gebouwd van pallethout. Posthuma: „Het heeft een spiritueel karakter, met symbolen van wereldreligies op de zijkanten. Ze komen als het ware samen in het dak.”

Rick Bouwman van de schutterij zegt dat steeds meer dorpsgenoten warmlopen voor de redoutes. „Bij ons leeft het ook. We zijn druk met plannen maken. De torens beschermden de bevolking, precies wat een schutterij van oorsprong ook doet. Ons spreekt dit dus enorm aan. In het feestweekeinde ontvangen wij de Europese schutterstop voor twee vergadersessies. Dan praat je over 300 mensen. Die laten wij graag wat Doornenburgse historie zien.”

160727 DG Redoute Rutger 350

Luuk Timmers van de historische kring gaat ook nog aan de slag. „Wat wil je, wij zijn een en al historie. Ik geef nog niets prijs van ons ontwerp, maar we gaan voor de hoogste eer.”

Daarmee doelt hij op het wedstrijdelement: van de mooiste toren wordt een bronzen schaalmodel geplaatst in de kasteeltuin. Kinderen van vier scholen die mini-redoutes ontwierpen, dingen ook mee. Wiltingh hoopt dat de route geesten rijp maakt voor de komst van door kunstenaars gemaakte torens in het hele rivierengebied. „In Lobith staan er al twee. Ik stel me voor dat ze een plek krijgen in een tocht langs pleisterplaatsen, schuilhutten en kunstwerken.”

Eerst heeft ze nog een andere droom: „Dat Rutger Hauer ‘ja’ zegt op mijn verzoek om het openingskanonschot te lossen.”

Rutger Hauer speelde aan het eind van de jaren 60 ridder Floris. De gelijknamige serie werd onder andere opgenomen in en rond kasteel Doornenburg.

Doornenburg bouwt aan torens om de historie tot leven te brengen

De Gelderlander, editie Betuwe d.d. 27-07-2016

 


 

Het Geluk van Lingewaard is terug! En u doet mee!

Van juni tot en met augustus vindt de vijfde editie van ‘Het Geluk van Lingewaard’ plaats met als thema ‘Sjans met de buren’. Verschillende activiteiten zullen plaatsvinden tijdens het weekend van de schuttersfeesten in Doornenburg.
Augustus een al feest in Doornenburg
Na een fantastische reeks voorstellingen van Stroom van de Waal aan het begin van de zomer zullen we eind augustus tijdens de diverse festiviteiten in Doornenburg in het schuttersweekend starten met het project Route de Redoutes. Elf teams bouwen aan Redoutes met verschillende materialen waarbij zij de trotse geschiedenis tot leven laten komen. Een van deze redoutes kunt u al een tijdje bewonderen in de tuin van de dokterspraktijk.
Op vrijdag 19 augustus opent om 19.30 uur het Redoutes-spektakel aansluitend aan de bijeenkomst in de kerk van de EGS Herbsttagung. Onder het oog van vele internationale vaak adelijke schuttershelden wordt de Route de Redoute feestelijk geopend. Het hele weekend erna staat in het teken van activiteiten die georganiseerd worden rondom het 1200 jarig bestaan van Doornenburg. 225 jaar bestaan van schutterij van Doornenburg van Aemstel en Stichting tot behoud van Doornenburg 80 jaar en het 100 jarig bestaan van de harmonie. Zondags bent u van harte welkom in het Montmartre van Doornenburg van het kasteel tot in het hart van Doornenburg.
Wil je meebouwen of als vrijwilliger meewerken? Wil je meer informatie over het Redoute Project? Neemt u eens een kijkje op www.hetgelukvanlingewaard.nl. Of neemt u contact op met Marjo Wiltingh via 0651587368.

Het Geluk van Lingewaard is een samenwerking tussen de stichting Honderdmorgen en Marjo Wiltingh van Zepplinn Doornenburg. Landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen is mede inspirator van het Redoute Project.  

	


Elf torens markeren Redoute en Geluk van Lingewaard

DOORNENBURG - De vijfde editie van het kunstevenement Het Geluk van Lingewaard staat van vrijdag 19 tot en met zondag 21 augustus in Doornenburg. Thema is ‘Sjans met de buren’. Een elftal grote torens op diverse plekken in het dorp markeren de manifestatie Redoute, die onderdeel is van het evenement.  Vier plaatselijke scholen zijn ook bezig geweest met het ontwerpen van mini-redoutes. Deze trajecten worden in datzelfde weekend tentoongesteld in het Ontmoetingscentrum aan de Kerkstraat 3. Info via hetgelukvanlingewaard.nl.


Klik hier voor het artikel met foto 

 


 

 

Oproep

Wie wil leuke activiteiten in brengen? Op de beleefmarkt Montmartre op zondag 21 augustus a.s. in Doornenburg zien we je graag met je talenten. Dit kan echt van alles zijn: spel, sport, kunsten, verhalen vertellen, muziek, dans, massage, yoga, waarzeggers, schminken,opmaken, haren knippen, oud Hollandse spelen etc!

Graag zie ik je/jullie dan dinsdag 29 juni a.s. in Atelier Zepplinn, laat even weten of je komt. of geef een reactie op info@zepplinn.nl Meer informatie over de markt kun je vinden op www.hetgelukvanlingewaard.nl 

Montmartre  groet, Marjo Wiltingh 

 


 

 Dinsdag 10 mei info avond!


Het Geluk van Lingewaard is terug! Doet u mee?

We nodigen alle verenigingen van Lingewaard graag uit om mee te doen.  Bouw je eigen redoute. Redoutes zijn wachttorens die in de tijd van prins Maurits van Oranje  (1567-1625) langs de grote rivieren verrezen. Ze stonden ook bij Huissen, Angeren, Doornenburg, Gendt en Bemmel. De wachttorens gaven seinen met vuur of rook als de Spanjaarden eraan kwamen. Onze grote wens is dat elke vereniging zijn eigen toren bouwt op een plek ergens in Doornenburg en zo een steentje bijdraagt aan de Route Redoute.  een unieke kans om uw vereniging onder de aandacht te brengen. 
Het bouwen van de redoutes vindt plaats in de week voor vrijdag 19 augustus . Op vrijdag 19 augustus is de start van het Redoutes-spektakel in de buurten van Doornenburg. 

Het hele weekend erna staat in het teken van activiteiten die georganiseerd worden rondom het 1200 jarig bestaan van Doornenburg, het 225 jarig bestaan van de Schutterij Gijsbrecht van Aemstel, het 80 jarig bestaan van de Stichting tot Behoud van Den Doornenburg en het 100 jarig bestaan van Harmonie St. Caecilia. 

Bent u geïnteresseerd? Zou u meer willen weten over uw mogelijke bijdrage bij het bouwen? Kom dan op dinsdag 10 mei 20.30 uur naar het schuttersgebouw, Kerkstraat 9, in Doornenburg. Landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen is mede inspirator bij het Redoute Project hij geeft achtergrond informatie deze avond. U bent van harte welkom. Voor verdere informatie? Kijk op www.hetgelukvanlingewaard.nl of bel Marjo Wiltingh: 0651587368.

 

Klik hier voor meer informatie over redoutes.


2e Info avond over Redoutes in Doornenburg is op 16 maart

Op donderdag 3 maart jl. vond in het Schuttersgebouw van Doornenburg een informatie avond plaats over het fenomeen redoutes. Historicus Ferdinand van Hemmen gaf in een presentatie weer wat de nut en noodzaak was van een redoute in de 17e eeuw. Ook in Doornenburg en omgeving kwamen redoutes voor. Een enkeling is tegenwoordig nog steeds zichtbaar aanwezig in het landschap.

Tijdens het jubileumweekend van Doornenburg, van vrijdag 19 tot en met zondag 21 augustus 2016, zal een aantal redoutes in het dorp gebouwd worden door verenigingen, buurtverenigingen, particulieren en bedrijven. Er zal een heuse redoute-route gemaakt worden die men per fiets, auto of te voet kan volgen om de creaties te aanschouwen. De redoute-route is vergelijkbaar met de schuttersbogenroute die jaarlijks in Didam en omstreken wordt gehouden.

Voor diegene die niet aanwezig konden zijn, maar wel geïnteresseerd zijn wordt er een extra info avond georganiseerd.

Datum: woensdag 16 maart 2016

Tijd: 20.30 uur

Locatie: Schuttersgebouw, Kerkstraat 9, Doornenburg 

Wat houdt zo'n info avond precies in? Klik hier voor meer info. 


 

Beste (buurt)  verenigingen van Lingewaard,

Van juni tot en met augustus vindt een vijfde editie van ‘Het Geluk van Lingewaard’ plaats met als thema ‘Sjans met de buren’. Een belangrijk onderdeel hiervan is een project dat in het teken staat van de redoutes of wachttorens die prins Maurits van Oranje in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) liet bouwen langs de rivieren. De redoutes waarschuwden met rook- of vuursignalen als de Spanjaarden aan de overkant van de rivier opdoken. Als dat gebeurde kwamen ook de bewoners van Doornenburg en andere dorpen in actie. De redoutes maakten deel uit van een verdediging die slim gebruikt maakte van het rivierwater. 

Dit Redoutes Project wil deze trotse geschiedenis tot leven laten komen door de wachttorens te verbeelden. Daarbij kunnen we ontdekken hoe ze functioneerden en hoe het rivierwater een machtige bondgenoot werd in de strijd om de Nederlandse vrijheid. Dat kan inspireren om ons ook te bezinnen op rivier en ‘verdediging’ in de huidige tijd.

Als organisatie willen we de verenigingen van Lingewaard graag enthousiasmeren om actief deel te nemen aan deze editie van Het Geluk van Lingewaard. Die deelname bestaat uit het ontwerpen en bouwen van een redoute (zie onderaan brief uitleg over wat een redoute precies is). Onze grote wens is dat elke vereniging zijn eigen toren bouwt op een plek ergens in Doornenburg en zo onderdeel wordt van route redoute.
In de week voor 19 augustus vragen we de verenigingen de Redoutes te bouwen op de samen aangewezen plaatsen in de verschillende wijken.

Op vrijdag 19 augustus willen we dit Redoutes-spektakel in de buurten van Doornenburg als een route Redoute attractie openen. Het hele weekend erna staat in het teken van activiteiten die georganiseerd worden rondom het 1200 jarig bestaan van Doornenburg. 225 jaar bestaan van schutterij van Doornenburg van Aemstel en Stichting tot behoud van Doornenburg 80 jaar en het 100 jarig bestaan van de harmonie. Zondags zal er ook een beleefmarkt zijn van Kasteel Doornenburg tot in het hart van Doornenburg met kerk, schuttersgebouw etc. We hopen hiermee extra veel mensen te verleiden om naar Doornenburg te komen.

Er is ook een educatief programma aan scholen in Lingewaard voorgesteld binnen het 'Mini Redoutes Project'. De kinderen brengen een bezoek aan Fort Pannerden, waar een tijdelijke redoute staat. Deze is gebouwd door een kunstenaar en dient als inspiratie. Hier wordt aan de kinderen verteld over de spannende achtergrond van de wachttorens, hun ligging in het landschap en hun sleutelrol in de rivierenverdediging in de tijd van de Oranjeprinsen Maurits en Frederik Hendrik. Onderdeel van de ‘les’ is ook een excursie en een spelelement. 

Hier kunt u als buurtvereniging of als geïnteresseerde ook aan deelnemen.
De verenigingen worden uitgedaagd torens te bedenken en tekeningen van ontwerpen in te sturen en daarbij namens de buurt ook een modern signaal af te geven (het waren immers signaaltorens!). Het is onze wens dat elke buurt voor maart de beste ontwerpen aanlevert. Deze worden begin april bekeken in het ontmoetingscentrum. Vervolgens wordt samen nagedacht over een aanpak om te komen tot torens met veilige constructies die een bezienswaardigheid worden voor de wijde omgeving. De torens worden gepromoot in de ‘route Redoute’, voerend door de wijken van Doornenburg. Project 'Mini Redoutes' van de kinderen wordt ook onderdeel van deze route op de locaties Fort Pannerden en Kasteel Doornenburg. Zo kan een prachtige voorstelling ontstaan van de eigentijdse redoutes die op de duur langs de rivieren in de gemeenten Lingewaard en Rijnwaarden zullen worden geplaatst.

Op vrijdagavond, 19 augustus, vindt de aftrap van het spektakel plaats, met tromgeroffel, kanongebulder en vuur- en rooksignalen. Op 20  en 21 augustus tijdens het Geluk van Lingewaard De torens blijven drie weken staan. De mooiste Redoute zal in maqette vorm gemaakt worden in brons. Deze wordt eind 2016 in Doornenburg geplaatst.

Het programma wordt georganiseerd door stichting Honderdmorgen in samenwerking met landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen. De aanhakende verenigingen krijgen de kans om aan de hand van een thema dat veel mensen aanspreekt bij te dragen aan saamhorigheid binnen de gemeente. Ze kunnen hierbij naar hartenlust eigen doelen etaleren en eigen oplossingen aandragen. Gewerkt wordt met zoveel mogelijk inwoners zodat het één groot feest wordt. Er kan gewerkt worden met planken, maar ook met pallets, fruitkisten, steigermateriaal etc.

En misschien ontstaat zo een in de toekomst terugkerend evenement, zoals het gebruik van het bouwen van erebogen door straten, wijken en buurten in Dodewaard.
Wilt u als buurt deelnemen aan dit initiatief, heeft u aanvullende ideeën of vragen dan hoor ik dit graag. In de loop van de eerste week van februari neem ik contact met u op om dit idee verder toe te lichten, zodat u dan een afweging kunt maken om deel te nemen of niet. Woensdag 3 maart zal er in het schuttersgebouw in Doornenburg een informatie avond zijn. Om u verder te informeren en samen mooie plannen te smeden.

Bij vragen kunt u altijd contact opnemen met mij, Marjo Wiltingh 06-51587368.

Met vriendelijke groet,

Mede namens Het Geluk van Lingewaard, Marjo Wiltingh

Cif: ·M. Wiltingh
F. van Hemmen
Stg. Honderdmorgen