Knooppunten fietsroute

Vlinders in de buik

in de schoonheid van het landschap. Je kunt genieten van het uitgestrekte uiterwaardengebied met zijn flora en fauna. Je kunt onder de indruk raken van de vele duwbakken, binnenvaartschepen of cruiseschepen op de grote rivieren die steeds onderweg zijn naar andere bestemmingen. Je proeft de rustieke sfeer op de veerponten die voor woon-, werk- en recreatieverkeer een belangrijke schakel vormen.

Landinwaarts kun je Het Geluk ook terugvinden in het bezoeken van historische gebouwen als Kasteel Doornenburg, Fort Pannerden of tuinbouwmuseum De Hofstèèj waar de gedachten afdwalen naar de heroïsche tijden van weleer. Maar niet te lang!

Immers ook de bruisende moderne tijd kent zijn charme. In Lingewaard is die terug te vinden in de moderne teelt van groenten en bloemen. Bij een uiting van verdriet en geluk raken de bloemen je door hun kleurenpracht.

Geluk ervaar je ook door wandelend of fietsend Lingewaard te ontdekken. Elke woonkern heeft de toerist wel iets te bieden. Ik denk aan de dijken, de boomgaarden, de kunstateliers, de gezellige terrassen, de vele evenementen en niet de vergeten de gastvrijheid van de mensen.

In Lingewaard is gelukkig duidelijk het respect voor strijd aanwezig. Strijd tegen het hoge water, maar ook de strijd die gevoerd is in oorlogstijd en die heden ten dage tot uitdrukking komt in de Liberationroute die door Park Lingezegen voert. Juist dat Park Lingezegen – momenteel in wording – brengt de toerist niet alleen in aanraking met de agrarische bedrijvigheid maar vooral ook met de natuur. Hier kun je tijdens de dageraad de dauw over het landschap zien wegtrekken en de vogels horen fluiten. Hier kun je genieten van een reiger die stilstaand de bodem afzoekt naar voedsel. Elke natuurliefhebber vindt daar zijn geluk.

Geluk kun je ook ontdekken in een sieraad of ander kunstvoorwerp. Iets dat door handen gemaakt is maakt indruk en door het zien of voelen er van kan het geluk in je doordringen. Lingewaard is voor veel kunstenaars een goede inspiratiebron en ook dat maakt Lingewaard zo bijzonder.

Als toerist hoef je er niet verliefd op te worden, maar Lingewaard smaakt zeker naar meer. Je krijgt er vast en zeker vlinders van in je buik!

VVV Lingewaard Frank Hoes

Open de route in PDF door op onderstaande afbeeldingen te klikken

   
Route deel1
Route deel 2